De geschiedenis van tarot, waar komt 't eigenlijk vandaan?

De oorsprong van de tarot en zijn evolutie tot een hedendaags hulpmiddel voor psychologisch inzicht en creatieve exploratie zijn enigszins mysterieus. Vele boeken zijn over het onderwerp geschreven, en er zijn vele meningen maar weinig overeenstemming over waar de tarot begon.

Velen geloven dat de geschiedenis van de tarot kaarten begint met het gebruik van speelkaarten om de toekomst te voorspellen. Echter, de oorsprong en geschiedenis van speelkaarten zijn net zo onduidelijk als de oorsprong en geschiedenis van tarot kaarten. Wat wel bekend is, is dat de vroegste overgebleven tarot kaarten dateren uit een periode veel later dan de gewone speelkaarten. Hun gebruik ondersteunt ook het oorspronkelijke gebruik van troefkaarten.

De Trionfi
Trionfi ("triomfen") bestond uit 22 verschillende ontwerpen met allegorische illustraties die aan een standaardspel speelkaarten waren toegevoegd. Men zegt dat dit werd gedaan om een groter kaartspel te creëren, dat voor het eerst werd gebruikt voor meer uitgebreide en complexe kaartspelen.

Divinatie
Het schijnt dat tarot kaarten voor waarzeggerij begonnen te worden gebruikt rond 1750. Dit is meer dan een paar eeuwen nadat het uitgebreidere tarot deck voor het eerst werd bedacht en gebruikt voor spellen. Dit is ook het moment waarop mensen de kaarten als mystiek begonnen te beschouwen, een esoterische betekenis aan elke kaart toekenden, en suggesties deden over hoe ze konden worden gelegd voor waarzeggerij. Het gebruik van tarot kaarten voor waarzeggerij was populair bij de rijken in de late 16e en 17e eeuw, die kunstenaars opdracht gaven om hun sierlijke kaarten te maken. Terwijl de drukpers de kaarten gemakkelijk beschikbaar maakte voor anderen.

De mysterieuze beeldspraak van de tarot kaarten kan vele eeuwen terug worden getraceerd.

Ontdek hieronder een van de eerste tarot-decks en waar ze vandaan komen.

De Visconti-Sforza Tarot
De Visconti-Sforza Tarot werd gemaakt in Noord-Italië in de eerste helft van de 15e eeuw. Onderzoek heeft het dek toegeschreven aan Bonifacio Bembo, die gespecialiseerd was in de vroege Renaissance schilderijen, muurschilderingen, en andere versierde voorwerpen. Dit zijn de oudste overgebleven tarotkaarten en stammen uit de tijd dat tarot nog Trionfi ("triomfen") heette en voor eenvoudige spelletjes werd gebruikt.De Sola-Busca Tarot
Het Sola-Busca tarot deck, dateert uit het begin van de jaren 1490. De Sola-Busca Tarot is het oudst bekende Italiaanse kaartspel. Zij werden genoemd naar Markies Busca, en Graaf Sola. De deskundigen van vandaag zijn het erover eens dat deze kaarten nauw verbonden zijn met de hermetisch-alchemische cultuur van de late jaren 1400. Men denkt dat zij het vroegste tarot deck zijn dat volledig geïllustreerd is. Men gelooft ook dat de Sola-Busca tarot het structurele precedent heeft geschapen voor de Grote Arcana en de Kleine Arcana. De naam van de schepper-kunstenaar-illustrator van de Sola-Busca Tarot is verloren gegaan in de tijd.


Tarot van Marseille
Een protestantse dominee en vrijmetselaar, Antoine Court de Gébelin, publiceerde in 1781 een boek dat de tarot introduceerde als een verborgen bron van tijdloze esoterische wijsheid. In het hoofdstuk van dit boek over de tarotkaart betekenissen, legde de Gébelin de complexe symboliek van tarot kunstwerken uit en verbond het met de legenden van Isis, Osiris, en andere Egyptische goden. Het duurde niet lang voordat tarot kaartdecks zoals de Tarot de Marseilles werden geproduceerd met kunstwerken, specifiek gebaseerd op de Gébelin's analyse. Men denkt dat de Tarot de Marseille in Milaan werd gemaakt voordat het zich verspreidde naar een groot deel van Frankrijk, Zwitserland, en Noord-Italië.De Etteilla Tarot
Jean-Baptiste Alliette (1738-1791), een Franse occultist en barbier van beroep, bracht tarot waarzeggerij naar een breed publiek. Schrijvend onder de naam Etteilla, publiceerde hij een boek over het gebruik van tarot kaarten als waarzeggerij gereedschap. Dan, in 1788, creëerde en gaf hij De Etteilla Tarot uit, waarvan wordt gedacht dat het het eerste tarot kaartspel is dat expliciet voor waarzeggerij is ontworpen. Etteilla beweerde dat de tarot kaarten verbonden waren met het oude Egypte en kende er esoterische betekenissen aan toe. Hij was een van de eerste en meest invloedrijke waarzeggers van die tijd.

Thoth Tarot
Aleister Crowley, een occultist die misschien wel het meest bekende en controversiële lid van de Golden Dawn was, schreef Het Boek van Thoth. De Thoth Tarot dankt zijn bestaan aan Lady Frieda Harris, die Crowley overtuigde om zijn gedachten over tarot te ordenen. Vervolgens, tussen 1938 en 1942, creëerde zij olieverfschilderijen voor elke Thoth kaart. De schitterende art deco illustraties van Lady Harris bevatten de kabbalistische en astrologische toeschrijvingen die door Crowley werden beschreven. Een deck van goede kwaliteit werd echter pas aan het eind van de jaren 1960 gepubliceerd. Echter, tegen het einde van de jaren 1960, had het Rider-Waite-Smith Tarot deck zijn dominante positie in zowel Engeland als Amerika bezegeld. Toch heeft het Thoth deck zijn eigen aanhang en is nooit uitverkocht geweest sinds de eerste publicatie.

De Rider-Waite-Smith Tarot (misschien wel de bekendste!)
Tijdens de vroege jaren 1900, maakten mystieke groepen het lezen van tarot kaarten tot een Amerikaanse rage. Veel Amerikaanse tarot kaartlezers gebruikten (en gebruiken nog steeds) een set kaarten die bekend staat als de Rider-Waite-Smith of Rider-Waite Tarot. Dit kaartspel werd in 1909 gemaakt door A. E. Waite, een lid van de Hermetic Order of the Golden Dawn. De kunstenaar-illustrator was Pamela Colman Smith. Er wordt gezegd dat Waite Smith voorstelde om het kunstwerk van Sola Busca Tarot te gebruiken voor inspiratie, en er zijn veel overeenkomsten in de symboliek van de twee dekken. In plaats van het gebruik van een cluster van bekers, munten, toverstokken, of zwaarden, Smith opgenomen menselijke figuren in de Kleine Arcana. Haar beeldspraak is ook gevuld met kabbalistische symboliek.Vandaag de dag zijn tarot kaarten het meest populaire instrument voor voorspellingen, inzicht en advies. Momenteel worden er honderden verschillende stijlen en motieven gebruikt voor tarot kaartdecks. De betekenissen van de kaarten zelf kunnen buigen naar het motief van elk deck. Toch is uiteindelijk de symboliek van elke kaart zeer weinig veranderd ten opzichte van de Rider-Waite-Smith tarot en alle originele tarot-decks

Meer lezen

Lees hier 10 essentiële en handige tips voor als je start met tarot

Laat een reactie achter