De lessen, adviezen en symboliek van de tarot kaart de Dwaas en wat je kunt doen wanneer deze kaart verschijnt in een reading

De Dwaas

Onschuld, vrijheid, originaliteit, avontuur, reizen, dwaasheid, onvoorzichtigheid, idealisme, jeugd, spontaniteit, naïviteit, nieuw begin

De dwaas, symboliek en betekenis in het kort
De Dwaas is de eerste kaart van de tarot. Hij staat op het punt om van een klif af te springen en symboliseert de levenskracht, energie en de actie die genomen wordt, voordat iets tot manifestatie komt. Daarom vertegenwoordigt hij onervarenheid, een nieuw begin, een nieuw cyclus en onstabiliteit.  Met dit in gedachten, is het geen verrassing dat deze kaart meestal verwijst naar een nieuw begin en het nemen van de eerste stap op een gloednieuw avontuur.

De kaart is meestal een bevrijdende en motiverende kaart die symbool staat voor een nieuw hoofdstuk in je leven. Een hoofdstuk waar je enthousiast over bent.

Laten we ons eens verdiepen in de betekenis van De Dwaas en de symboliek

Symboliek/afbeelding
De Dwaas is gekleed in een bontgekleurd motief, met een vastgebonden rugzak aan een staf, vergezeld door een hond. Met al zijn wereldse bezittingen in een kleine rugzak, reist de Dwaas, al weet hij niet waarheen. Hij is zo vervuld van visioenen en dagdromen dat hij de klif niet ziet waar hij dreigt over te vallen. Bij zijn voeten staat een hondje die hem mogelijk probeer te waarschuwen voor de misstap.

Nieuw begin
De Dwaas is de kaart van een nieuw begin en onbegrensde mogelijkheden.  Maar de kaart draagt ook een kleine waarschuwing in zich. Stop met dagdromen en pas op waar je loop..  Ook waarschuwt de kaart voor overdreven optimisme of naïviteit.

Het onbekende
De dwaas kijkt naar het noordwesten, de richting van het onbekende. De zon achter hem is nog aan het opkomen, dit symboliseert dat alle mogelijkheden open liggen.

Spontaniteit/impulsiviteit
De Dwaas heeft nog niet nagedacht over de beproevingen en obstakels die hij onderweg kan tegenkomen. De kaart symboliseert ook onschuld en spontaniteit.

Vonk van een nieuw begin
Ook vertegenwoordigt het begin van iets geheel nieuws. Dit is de vonk van een nieuw idee, de opening van een nieuwe deur, of het begin van een nieuwe kans. Let er echter op dat dit alleen betekent dat het idee er is; er is op dit punt geen planning geweest. Alles wat hier gebeurt is totale spontaniteit!

Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt om verder te gaan naar de volgende stap. Wees voorzichtig en bedachtzaam als je er meteen in springt!

De boodschap
De Dwaas is over het algemeen een positieve kaart die wijst op een nieuw begin. Wanneer deze kaart opduikt, kan dat betekenen dat je aan het begin staat van een nieuwe cyclus in je leven, of een nieuw avontuur. Dit nieuwe avontuur kan van je vragen om een sprong in het diepe te nemen, maar je zult groeien als gevolg van deze nieuwe ervaring. Je moet bereid zijn om risico's te nemen. De verandering die deze kaart kan brengen zal meestal welkom zijn.

Wanneer je de Dwaas ziet verschijnen is het meestal een positief teken

De Dwaas is vaak een teken dat je op het punt staat een spannend avontuur aan te gaan, een avontuur wat voorbestemd was. Het kan je ook aanmoedigen om die eerste stap te zetten, je zorgen en twijfels opzij te zetten en een sprong in het onbekende te wagen. Zoals de illustratie laat zien, ben je enthousiast over deze nieuwe gebeurtenis in je leven, dus hou die energie hoog en spring zonder angst!

De Dwaas kan verschijnen om je advies te geven om je te helpen je probleem op te lossen of je huidige uitdaging te overwinnen.

Wat is het advies van de Dwaas?

Een advies dat de Dwaas kan geven is o.a:

 • Het kan tijd zijn voor een nieuwe start
 • Je zult onzekerheden moeten loslaten anders belemmeren ze je groei
 • Je onwil om de realiteit van een situatie in te zien veroorzaakt blokkade en stagnatie
 • Bedenk wat je wilt bereiken en ga ervoor, negeer anderen die jou op je weg hinderen
 • Omarm de passie en het enthousiasme die je nu hebt en sta toe dat het je brengt waar je moet zijn

Wat is de les van deze kaart?
Enkele lessen die de Dwaas kan bieden zijn o.a:

 • Een les over groei en een verantwoordelijke volwassene worden met verplichtingen
 • Een les over de zorg voor je innerlijke kind
 • Een les over wanneer en hoe je een sprong in het duister moet maken
 • Een les over realiteit en fantasie
 • Een les rond einde en begin, vooral de les van iets loslaten om iets beters aan te trekken
 • Wat kun je doen bij het zien van deze kaart?
 • Iets loslaten dat je niet langer dient om iets na te streven waar je je meer op afgestemd voelt
 • Je richten op een nieuw gebied of prioriteit in je leven
 • Je niet langer richten op wat anderen denken of het advies van anderen opvolgen dat je misschien op het verkeerde pad brengt
 • Laat de controle los en laat je leiden door je intuïtie

Als je deze kaart in je reading ziet, is het een positief voorteken! Nieuwe dingen en verrassingen liggen in het verschiet! Zorg ervoor dat je aanvullende kleine arcana kaarten raadpleegt om te begrijpen wat je moet doen  en meer inzicht te verkrijgen in de situatie en over wat de Dwaas impliceert.

Lees meer

Laat een reactie achter